Pensioen in eigen beheer eindigt in 2017

Pensioenopbouw in eigen beheer heeft het einde van zijn levenscyclus bereikt. Wat komt hiervoor in de plaats en zijn er aantrekkelijke alternatieven? En wat gebeurt er met de opgebouwde reserve in eigen beheer?
Nederland telt ruim 200.000 DGA's. De oudedagsvoorziening van de DGA wordt doorgaans binnen de vennootschap opgebouwd. Pensioen in eigen beheer wordt vaak als complex en ondoorzichtig ervaren. Ondanks dat hebben de voordelen van liquiditeitsverruiming (besparing vennootschapsbelasting) pensioen in eigen beheer zeer populair gemaakt.

Dividendtoets

Vanaf 2013 verplicht de fiscus de DGA met pensioen in eigen beheer om een dividendtoets te doen. Dat betekent in de meeste gevallen dat er geen dividend meer kan worden uitgekeerd. Hierdoor is "eigen beheer" minder interessant geworden.

Eigen beheer eindigt definitief per 01-01-2017

In 2017 moet elke DGA kiezen hoe de pensioenopbouw er in de toekomst er voor hem of haar gaat uitzien. Niets doen is geen optie. Er moet voor één van de mogelijke varianten gekozen worden. Dat geldt zowel voor de DGA's die hun pensioen in eigen beheer houden als voor de DGA ’s die hun pensioen geheel of gedeeltelijk hebben verzekerd.

De mogelijke varianten waaruit een DGA kan kiezen zijn:

  • afkopen van pensioen
  • bevriezen van de pensioenreserve in eigen beheer
  • omzetten van het pensioen in lijfrente sparen in de eigen BV

Welke variant voor u het meest voordelig is, hangt af van uw specifieke situatie.
Heeft u tot dit moment pensioen in eigen beheer opgebouwd en wilt u nagaan hoe de afzonderlijke varianten voor u uitwerken? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij leggen u graag de mogelijkheden voor.