De ondernemer & Pensioen

Het aantal ondernemers en ZZP-ers In Nederland groeit gestaag. Volgens het CBS (2016) zijn er op dit moment 830.000 ZZP-ers werkzaam in Nederland. De grootste groei is zichtbaar onder de ZZP-ers in de zakelijke dienstverlening, bij de webwinkels en in de gezondheidszorg.

Als ondernemer of ZZP-er bouwt u geen pensioen op en bent u niet verzekerd voor de risico's van arbeidsongeschiktheid. Wel heeft u als ingezetene van Nederland recht op een AOW uitkering.

Recent zijn een aantal collectieve initiatieven gelanceerd waar de ZZP-er collectief (met andere ZZP-ers) pensioen kan opbouwen. Denk daarbij aan Brightpensioen en ZZP pensioen. De mogelijkheid om in geval van arbeidsongeschiktheid de opgebouwde waarde tussentijds te kunnen opnemen voegt zeker wat toe (keuzevrijheid). Anderzijds is in dat geval wel uw pensioenopbouw verdwenen. De techniek blijft in de basis voor alle ZZP aanbieders gelijk. U bouwt pensioen op in de vorm van een lijfrente.

Centraal staat uw pensioenwens op de pensioendatum. Dat vormt uw leidraad naar de realisatie hiervan. De uitvoering hiervan middels een collectief jasje of op individuele basis is van minder belang.

Overweegt u te starten met de opbouw van uw pensioenvoorzieing, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.